12 de set. 2010

El món és molt petit

El 22 Festival Internacional de Fotoperiodisme "Visa Pour l'Image" http://www.caborian.com/.../visa-pour-limage-22-festival-internacional-de-fotoperiodismo de Perpinyà és una cita imprescindible pels que ens agrada la fotografia periodística o simplement pels que ens apassiona la imatge compromesa.

Com cada any, aquest amb un format més auster, es converteix en un termòmetre de l'estat del món, ja que és un recull de fotografies publicades en tots els diaris del planeta. No cal ser gaire espavilat per veure que les coses no van bé i que els conflictes, en especial la guerra d'Irak i la ocupació Israelí de Gaza i Cisjordania i els eterns conflictes Africans segueixen sent una font de morts, dolor i gana.

Tot i així, aquest any hi ha una sèrie de fotografies que fan pujar l'ànim pel compromis dels fotògrafs. Les imatges de Gihan Tubben http://www.lightstalkers.org/gihan_tubbehsobre l'aïllament d'un nen malalt d'autisme; les reconfortants imatges de Matt McClin http://www.mattmcclainphoto.com/ on segueix el dia a dia d'un heroic cec que adopta a un nen cec; o l'impactant reportatge d'Andrea Star http://www.andreastarreese.com/ sobre els indigents de Nova York, fan pensar i fa veure (gràcies a la fotografia) que hi ha gent disposada a fer canviar les coses.

Nosaltres aquesta vegada hem dormit a Perpinyà; per la nit, a la televisió de l'habitació feien un reportatge sobre el desert de Sahara. Vaig agafar la meva càmara fotogràfica i vaig fer unes instantànies de la zona del món que més m'atrau. La qualitat del reportatge i la veu melosa del presentador va transportar-me a les zones àrides del desert. El dia després, els fantàstics paisatges de la tv els vaig tornar a veure en diferents reportatges de la mostra. Aquesta vegada carregats de confictes on el dolor sempre està present. No vaig poderme estar de pensar en la realitat televisiva de la nit i amb la contundent realitat de les fotografies. Totes són de l'Africa totes tenen la seva part de realitat.

Aquesta superposició de realitats també ha estat present en les fotografies de la Mostra. Han fet una menció especial a una imatge extreta d'un video de Youtube. En la fotografia es veu a la jove estudiant de Filosofia Neda Agha-Soltan morta i plena de sang en un carrer de Teheran. El primer premi ha estat per una instantània de Piero Marturzo. La fotografia guanyadora ha estat tractada amb programes digitals per donar-li més realisme. Youtube i el tractament d'imatges ja no són realitats externes, són medis nous per explicar la complexa realitat en la que vivim.

Per últim he fet "giño" amb una fotografia d'un cartell de tabac de la marca "La Gitane" http://www.elpais.com/articulo/economia/.../Gitanes/seran/.../Tes . Aquesta marca de cigarretes tan popular a France, era la que fumava George Orwell. No deixa de ser una broma pesada que ara, el president de frança deporti als gitanos. Sera perquè fumen massa?




Dues fotografies fetes directament del Tv


Fotografia dels conflictes racials a l'Africa exposada a la Mostra


Fotografia de Gihan Tubbeh sobre l'autisme



Imatge guanyadora de Pietro Marturzo



Fotografia extreta de Youtube on es veu, morta, a l'estudiant Irani Neda Agha-Soltan




Propaganda de la marca de tabac "La Gitane"