8 d’abr. 2018

La venganza de la geografia


El llibre de R.D. Kaplan: “La venganza de la geografia”,  podria trobar com exemple de la seva tesi a Portbou, el poble mes septentrional de Catalunya.  Des d’un aspecte geogràfic, Portbou s’aferra al voltant de la seva cala en l’abrupte golf de Lleó.
Des de 1659 és municipi fronterer i aquest fet marcarà la seva història. l’any 1939 va tenir lloc l´últim combat de la guerra civil, i en aquesta foscor que va viure  el país recent acabada la guerra va arribar Walter Benjamin, filòsof alemany, fugint del la persecució nazi que havia ocupat França i, com si es tractes d’un relat negre i criminal, el filòsof es suïcida en un hotel del poble.    

L’estació de trens de Portbou és el millor exemple del paper important que ha tingut. Desde l’any 1872 Portbou es un nus de trens, tot i que l’estació actual és del 1940. L’estructura de ferro de l’estació i les seves vies que arriben de sud, s’endinsen cap al nord obrint-se camí per un territori abrupte i ventós. Ara sembla tot antic, però es un monument a l’enginy i a la voluntat de comunicació.  
Si la geografia te sentiments, Portbou es inquieta i misteriosa; Ara sembla que acabara com una área de serveis abandonada, però "quien tuvo retuvo" i la seva "geografía" la  tornarà a posar en vies de noves histories.    




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada