17 de maig 2015

Chinguetti, la biblioteca del desert


Fa un mes que he tornat de Mauritània i començo a tenir els primers dibuixos per una exposició. Paral·lelament, tinc una bona quantitat d'apunts fets sobre el terreny i de material fotogràfic que ha de servir pels propers dibuixos.

Els  dos primers dibuixos són significatius del que serà l'exposició. Són de la ciutat de Chinguetti i en concret d'una de les seves biblioteques. Chinguetti és la setena Ciutat Santa de l'Islam i Patrimoni de la Humanitat. Està a 600 quilometres de la capital, en ple desert. Però la ciutat és coneguda per les seves biblioteques en mans de famílies. Es creu que hi ha 1.300 manuscrits, que es situen entre els segles IX i X. Són texts del Coran, de filosofia, gramàtica, medicina, poesia i astronomia. Actualment hi ha quatre biblioteques familiars: Al Habot, Al Ahmad Mahmoud, Al Hamoni, y Ould Ahmad Sherif.

Els primers dibuixos són de la biblioteca de Al Ahmad Mahmoud, espai singular que es converteix en fantàstic gràcies a la implicació del seu propietari que a més de mostrar la biblioteca explica que és un "takhti" (fusta on s'escriuen els versicles del Coran)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada